Ny års bilder!

image271

        

Här äter vi ny års middag, som blev fondue.

Fondue har sedan fonduens glansdagar på 70-talet levt en något tynande tillvara. Nu är det dags att damma av fonduegrytan eller köpa en ny modern fonduegryta. Fondue är himla trevligt att sitta och umgås över en lördagskväll. Ostfondue passar till förrätt eller mindre rätt om folk inte är så hungriga. Köttfondue med olika goda såser och bakad potatis eller klyftpotatis är mer en hel middag. Sedan finns det dessertfondue också ex. chokladfondue. Fondue kommer troligen från franska och schweiziska alperna.
För er som inte vet så har man en gryta i mitten på bordet där alla kokar sin egen mat med små spett. Fonduegryta heter caquelon och under den har man en brännare sk rechaud. Ordet fondue kommer från franskans fondre som betyder att smälta. Grytan kan vara fylld med en blandning av ostar och vin; olja eller buljong till köttfondue. Brännaren kan drivas av värmeljus, alkohol eller gas. Idag finns moderna och säkra fonduegrytor. 

Till vett och etikett vid fondue hör att man inte äter från sin fonduegaffel. Peta istället av det du doppat i fonduen med en gaffel och ät sedan med dina vanliga bestick. Man får heller inte doppa två gånger. Om någon tappar en bit i grytan så ska han bjuda på en drink eller få något annat straff. I alperna dricker de starksprit som ex. kirsch till ostfonduen så det kan bli blöta kvällar... En fördel med sprit till ostfondue är att den hjälper till vid magsmältningen av all
Till vett och etikett vid fondue hör att man inte äter från sin fonduegaffel. Peta istället av det du doppat i fonduen med en gaffel och ät sedan med dina vanliga bestick. Man får heller inte doppa två gånger. Om någon tappar en bit i grytan så ska han bjuda på en drink eller få något annat straff. I alperna dricker de starksprit som ex. kirsch till ostfonduen så det kan bli blöta kvällar... En fördel med sprit till ostfondue är att den hjälper till vid magsmältningen av all ost.

image260
                                              
    
Ute vid tolv slaget med Dans bror och sambo.



image261

Jag och min kära sambo dricker lite champagne.

image262

Flickorna i familjen! Jag, mamma och Sabrina.

image263

Kärleksfulla familjen!

image264

Jag tittar på alla fyrverkerier och Dan rätt in i kameran!

image272

Jag och syster skålar!

     

image277

Mys i snövädret!

       

       

     

 

Här är alla som var på ny års firandet!


Under kväll pågick en hel del diskussioner... som ni kanske ser!
image296
     

   
Och en som är väldigt nyfiken på vad folket pratar om...
Hahaha all heder Maria!



image304

Mina kusiner...

image305

Kusin bild!

image306

     

image311

image312

image313

image314

image315

image316

Hoppas att alla har ett underbart år, fyltt av glädje!

Kram Stephanie

Kommentarer
Postat av: Frida

Hmm, är detta ett nyårsfirande i Bollnäs eller på Lidingö?! Blir så förvirrad av alla gåsjackor... ;) Gott nytt år på er!! Ni är välkomna när ni vill ut till skogen! Kram

2008-01-06 @ 09:06:02
URL: http://fofroridoda.blogg.se
Postat av: Frida

Per har ib match på fredag kväll och på lördagen kl 15.30. Den på lördag är hemma match. Sen har vi nog inget mer inplanerat. Hur ser helgen ut för er? 4:e feb är det tänkt att den lille ska ut :)

2008-01-06 @ 13:54:34
URL: http://fofroridoda.blogg.se
Postat av: Frida... igen!

Och ja vi börjar bli klar. Har ju två rum som vi låtit vara lite. Bebisens rum och ytterligare ett sovrum. I det sista har vi tryckt in allt som vi inte orkat packa upp ännu :)

2008-01-06 @ 13:56:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0